Pincészetünk

Hárságyi Pince elköltözött! Már nem találsz meg minket a palkonyai Pincesoron, hiszen megnyitottuk kis éttermünket (falusi vendégasztalunkat), melyben a borok mellett szarvasgombafókuszú ételeket kínálunk általunk keresett szarvasgombákból. Gyere és kóstolj nálunk a Triflafater Trifla Kóstolóházában, Bejelentkezés szükséges!

2016-tól foglalkozunk szarvasgomba kereséssel és értékesítéssel. A szarvasgombákat kutyával keressük, szerződéses erdeinkben. Balázs immáron nemcsak borász, hanem vizsgázott szarvasgomba kereső vagy más néven “Fűszervadász”. Saját betanítású kutyával dolgozunk. Borkóstolásainkat kiegészítettük szarvasgomba fókuszú ételekkel melyeket az újonnan megnyílt Trifla Kóstolóházban van lehetőség megkóstolni.  Vendégeinket is megismertetjük a szarvasgomba adta élvezettel, készítünk ételeket, borkorcsolyákat szarvasgombával és sokat beszélgetünk róla. Éttermekkel és séfekkel együtt dolgozva tematikus vacsorákat is szervezünk borra és finom igényes ételekre hangolódva.

Hagyományos borkészítés,
őszinte borok

A Hárságyi Pincénél nagy odafigyeléssel gondozott szőlőkből, magas minőségű – ám nem nagy mennyiségű – , a villányi vidékre jellemző nemes borokat állítunk elő. Őszinte borokat készítünk, hiszen az autentikus, hagyományos technológia segítségével tiszteletben tartjuk az évjáratokon belüli különbséget, nem javítjuk, vagy tompítjuk azokat, hanem fejet hajtunk a természet adta lehetőségek előtt és élünk vele. Ezért őszinte a borunk.

 

Boraink stílusa: fajtajelleget jól megmutató, kissé rusztikus stílus, természetességre törekedve.

 

Pincészetünk kínálata a környékre jellemző testes vörösborokra épül: a gyümölcsös Portugiesertől a testes cabernet sauvignonig terjed, ezek mellett ízlésvilágunkat hűen tükröző különböző házasítások, cuvée-k alkotják kínálatunkat. Palettánkról nem hiányozhatnak a könnyű rosé és siller borok sem. Borlapunk legfeljebb 6 tételből áll, melyet szívesen mutatunk be pincénknél. Borainkat szakértők rangos helyi és nemzetközi borversenyeken számos arany és ezüst díjazásban részesítették, ezekről bővebben az egyes borok oldalain olvashatsz.

Családi egység

Mindannyian szenvedélyes utazók, gombászok, természetjárók vagyunk, élvezzük és őrizzük a Palkonya nyújtotta természeti kincseket. Nagy elszántsággal veszünk részt minden közösségi programban és igyekszünk segíteni a borvidék fejlődését is. Balázst beválasztották a Villányi Borvidék Eredetvédelmi Bizottságába, melynek felelőssége a fogyasztók elé kerülő villányi borok megfelelő minősítése. Szilvi pedig aktív szerepet vállal a Villányi Bormarketing Műhely tevékenységében, amely a borvidék közösségi marketingstratégiájáért felel, emellett Palkonyai Turusztikai Egyesület alelnöke, az Európa Kulturális Falu mozgalom helyi menedzsere.

Hárságyi Balázs

A borász

okleveles borbíráló, a Suze-La-Rousse Boregyetem kihelyezett tagozatán, a Pannon Boregyetemen végzett nemzetközi borászati tanácsadó, sommelier

tel: +36 (30) 8719 719

e-mail: harsagyipince@gmail.com

A családunk

Rechnitzer Szilvia

Értékesítés, marketing

közgazdász (marketing) WSET advanced képesítés angol-magyar diploma

tel: +36 (30) 42 62 958

e-mail: r_szilvia@borviraghaz.hu

Alapelvünk a természetesség

A borkészítés során legfontosabb alapelvünk a természetesség. Ez nem véletlen, hiszen családunk mindennapjaiban, saját életvitelünkben is kiemelt szerepet játszik az organikus táplálkozás, a természet tisztelete és szeretete: törekszünk arra, hogy csak természetes és vegyszermentes gazdálkodásból, vagy saját termelésből, gyűjtögetésből, horgászatból megszerzett ételeket együnk nap mint nap.

Összesen 2 hektáron gazdálkodtunk, 2018-ban megváltunk szőlőültetvényünktől.  Szőlőültetvényeink a palkonyai, mediterrán jellegű Winegarten dűlőn belül a Kerekdomb dűlőn helyezkedtek el. Szőlőültetvényeink nagymúltú palkonyai borászcsaládoktól, a Czinzár és Rőder családtól vásároltuk meg. Jelenleg elsősorban a Villányi borvidéken vásárolt szőlőkből készítetünk Classicus Eredetvédelemmel ellátott borainkat. A borkészítés folyamata egy borászatban zajlik, ahol “albérletben” vagyunk, a megfelelő technikai, logisztikai hátteret biztosítva ezzel a borkészítésnek. A szakmai felügyeletet továbbra is Hárságyi Balázs borász végzi. Az elkészült borokat a Borászatban tároljuk, majd palackozzuk. Minden évben nagy izgalommal várjuk új borainakt.