Palkonyai körtúra, látnivalók

Palkonya egy egyutcás falu, így eltévedni sem lehet. A falu közepén található a piros kupolás katolikus körtemplom, melyet a Batthyányi család építtetett és Szt. Erzsébetnek szentelték fel 1816-ban. A messzirõl is jól látható piros kupolás templom a magyarországi körtemplomok egyik legszebb példája. A templom klasszicista stílusban épült, a szabadon álló centrális templom kupolával fedve, tornya a szentélyrész mögött a bejárattal szemben helyezkedik el. A kiváló akusztikájú templom rendszeresen ad helyet különböző kórus-fellépéseknek, a nemzetközi hírű Európai Bordal Fesztiválnak.

Templommal szemben található a Fő u. 35 udvarán (szabadon bejárható) a Sváb tájszoba. A faluban élő családok tárgyi örökségéből berendezett autentikus sváb szoba hitelesen mutatja be az egykori falusi élet részleteit. A kisbaba kortól egészen az idős korig használatos tárgyakból berendezett szoba az ittlakó sváb közösség életéről tanúskodik. A szobát saját tárgyakból rendezték be a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai, így a szakvezetésen a saját életükről is mesélnek.  Kapcsolat: Deutschné Ili +36 30 858 6930

A Sváb tájszoba mellett található Palkonyai Közösségi Herbárium. A Palkonyán létesült „Közösségi Herbárium és Oktatóközpont” célja, hogy a helyi lakosok bevonásával bemutassák a természetben megtalálható gyógynövényeket, fűszernövényeket, gombákat valamint a különleges mediterrán éghajlatnak köszönhető egyedi lepkefajtákat. A Pavilonban érdemes megpihenni, megtekinteni a tavakra, Szőlőhegyre a kilátást. A magasított ágyásokban a növények fajtáit kerámia táblák jelzik. A szárító a nap és a szél segítségével szárítja a helyben szedett gyógy-, és fűszernövényeket. Bárki locsolhatja a növényeket az odakészített locsolókannával.

A templom mögött található a Temető, mely több száz éves sírköveket is rejt. A temető mögötti föld utat követve jobbra, elhaladunk a gyümölcsös mentén és a Pincesor felső utcácskáink lyukadunk ki.

Ha a Temetőnél balra fordulunk, akkor a víztorony mellett a játszótérnél találhatjuk magunkat.  A játszótérrel szemben található Nagypál Családi Gazdaság, ahol házi tejet lehet vásárolni általában 16.00 után van friss tej a fejés után. Készítenek házitúrót, sajtokat, vajat és friss tojás is vásárolható, valamint szódát is lehet betétesen vásárolni. A gyerekeknek és az érdeklődőknek szívesen megmutatják a bocikat és lovakat, tyúkokat. A tehenek szabadon legelne a Gazdaság mögött érdemes elsétálni, megtekinteni.

Templom mellett található  Major Judit kerámia műhelye ahol lehetőség van a korongozásra gyereknek, felnőtteknek. Élménykorongozás és/vagy kerámia foglalkozások tavasztól őszig előzetes bejelentkezés alapján. A helyszín Romgalériaként is működik ahol  megvásárolható műtárgyak, “furafülű bögrék”egyedi mázas kerámiából (Keszthelyi Sára kollekciói).  Szobros kert és teatúra (időszakos), nyári kerámia tábor júliusban lehetséges gyerekeknek. Major Judit:  36 30 346 6503

Palkonyán étkezni a PalKonyhában, illetve a Vaj Bisztróban lehetséges.  PalKonyhába előzetes bejelentkezés szükséges, míg a Vaj Bisztró péntektől vasárnapig nyitva áll. Falusi ízek, helyi alapanyagok, kreatív fantázia jellemző ezekre a kis éttermekre. Reggeli-ebéd-vacsora.

Pincékhez érdemes előre bejelentkezni, de szombaton mindig nyitva van egy pince a Pincesoron. A népi építészeti emlékként védett, 53 présház által alkotott, egymás fölött több sorban elhelyezkedő pincesor településszerkezeti, gazdálkodástörténeti – és egyben kiemelkedő esztétikai érték is. A XIX. század elején létesült, egységesnek látszó pincecsoport egyenként eltérő épületekből áll, és a különböző korok építészeti stílusa érzékelhető rajtuk az átépülések következtében is. A domináns, teljesen egyszerű, rétegvonalakra merőleges tetővel készült épülettömegek mellett megtalálhatók a keresztbeforduló, íves és pillérsoros tornácú présházak is.