Pincészetünk

Hagyományos borkészítés,
őszinte borok

A Hárságyi Pincénél nagy odafigyeléssel gondozott szőlőkből, magas minőségű – ám nem nagy mennyiségű – , a villányi vidékre jellemző nemes borokat állítunk elő. Őszinte borokat készítünk, hiszen az autentikus, hagyományos technológia segítségével tiszteletben tartjuk az évjáratokon belüli különbséget, nem javítjuk, vagy tompítjuk azokat, hanem fejet hajtunk a természet adta lehetőségek előtt és élünk vele. Ezért őszinte a borunk.

Boraink stílusa: fajtajelleget jól megmutató, kissé rusztikus stílus, természetességre törekedve.

Pincészetünk kínálata a környékre jellemző testes vörösborokra épül: a gyümölcsös Portugiesertől a testes cabernet sauvignonig terjed, ezek mellett ízlésvilágunkat hűen tükröző különböző házasítások, cuvée-k alkotják kínálatunkat. Palettánkról nem hiányozhatnak a könnyű rosé és siller borok sem. Borlapunk legfeljebb 6 tételből áll, melyet szívesen mutatunk be pincénknél. Borainkat szakértők rangos helyi és nemzetközi borversenyeken számos arany és ezüst díjazásban részesítették, ezekről bővebben az egyes borok oldalain olvashatsz.

2016-tól foglalkozunk szarvasgomba kereséssel és értékesítéssel. A szarvasgombákat kutyával keressük, szerződéses erdeinkben. Balázs immáron nemcsak borász, hanem vizsgázott szarvasgomba kereső vagy más néven “Fűszervadász”. Saját betanítású kutyával dolgozunk. Borkóstoláskor vendégeinket is megismertetjük a szarvasgomba adta élvezettel, készítünk ételeket, borkorcsolyákat szarvasgombával és sokat beszélgetünk róla. Éttermekkel és séfekkel együtt dolgozva tematikus vacsorákat is szervezünk borra és finom igényes ételekre hangolódva.

Családi pincészet

Igazi családi pincészetként családunk mind a négy tagja kiveszi részét a feladatokból. Balázs, a borász fogja át a szőlő- és pincemunkálatokat, így boraink stílusa is az ő ízlését tükrözi. Szilvi szervezi az rendezvényeket, intézi a foglalásokat és látja el a pincészet körüli marketingfeladatokat. Bár két kis(nagy)lányunk még nem a borra koncentrálnak, az ő feladatuk is elengedhetetlen hiszen segítenek a rendezvények lebonyolításában, valamint ők a vendég-szórakoztatási menedzsereink!

Mindannyian szenvedélyes utazók, gombászok, természetjárók vagyunk, élvezzük és őrizzük a Palkonya nyújtotta természeti kincseket. Nagy elszántsággal veszünk részt minden közösségi programban és igyekszünk segíteni a borvidék fejlődését is. Balázst beválasztották a Villányi Borvidék Eredetvédelmi Bizottságába, melynek felelőssége a fogyasztók elé kerülő villányi borok megfelelő minősítése. Szilvi pedig aktív szerepet vállal a Villányi Bormarketing Műhely tevékenységében, amely a borvidék közösségi marketingstratégiájáért felel, emellett Palkonya Önkormányzat képviselője, az Európa Kulturális Falu mozgalom helyi menedzsere.

Hárságyi Balázs

A borász

okleveles borbíráló, a Suze-La-Rousse Boregyetem kihelyezett tagozatán, a Pannon Boregyetemen végzett nemzetközi borászati tanácsadó, sommelier

tel: +36 (30) 8719 719

e-mail: h_balazs@pincehaz.hu

A családunk

Rechnitzer Szilvia

Értékesítés, marketing

közgazdász (marketing) WSET advanced képesítés angol-magyar diploma

tel: +36 (30) 42 62 958

e-mail: r_szilvia@borviraghaz.hu

Alapelvünk a természetesség

A borkészítés során legfontosabb alapelvünk a természetesség. Ez nem véletlen, hiszen családunk mindennapjaiban, saját életvitelünkben is kiemelt szerepet játszik az organikus táplálkozás: törekszünk arra, hogy csak természetes és vegyszermentes gazdálkodásból, vagy saját termelésből, gyűjtögetésből, horgászatból megszerzett ételeket együnk nap mint nap.

Szőlőinket úgy kezeljük, mint a természet, egy ökoszisztéma szerves részét; ezért a gazdálkodás során semmiféle természetellenes anyagot nem használunk, ehelyett minden hasznos élőlénynek életteret biztosítunk, akik cserébe segítenek fenntartani ültetvényünk természetes egyensúlyát. E célból kőrakásokat alakítottunk ki a gyíkoknak, és odvasfák várják a madarakat. Szőlőink kártevők és betegségek elleni védelmében kerüljük a kívülről történő beavatkozást; ehelyett a növény fejlődésére jótékony hatással lévő, természetes immunerősítő és gyökérfejlesztő szereket, pl. algakivonatot alkalmazunk. Ezen kívül ültetvényeinket kénnel és rézzel kezeljük. A szőlő feldolgozása során és a hordóba kerülés után pedig tartózkodunk a mesterséges adalékanyagok használatától.

Összesen 2 hektáron gazdálkodunk. Szőlőültetvényeink a palkonyai, mediterrán jellegű Winegarten dűlőn belül a Kerekdomb dűlőn helyezkednek el. Szőlőültetvényeink nagymúltú palkonyai borászcsaládoktól, a Czinzár és Rőder családtól vásároltuk meg. A szőlőket a manapság elvárt korszerű művelési feltételeknek megfelelően újra kellett telepítenünk, így utoljára a 2011-es évjáratú boraink készültek az öreg szőlőtőkék nedűiből. 2012-ben végeztük el az újratelepítést, és ennek keretében új fajtákat vontunk be a szortimentünkbe, köztük a cabernet franc, merlot és kékfrankos fajtákat. A friss telepítések termőre fordulásáig elsősorban a Villányi borvidéken vásárolt szőlőkből készítettük ClassicusEredetvédelemmel ellátott borainkat. Hamarosan várhatjuk az új telepítés első termésének izgalmas borait.