Pincészetünk

Hagyományos borkészítés, őszinte borok

A Hárságyi Pincénél nagy odafigyeléssel gondozott szőlőkből, magas minőségű – ám nem nagy mennyiségű – , a villányi vidékre jellemző nemes borokat állítunk elő. Őszinte borokat készítünk, hiszen az autentikus, hagyományos technológia segítségével tiszteletben tartjuk az évjáratokon belüli különbséget, nem javítjuk, vagy tompítjuk azokat, hanem fejet hajtunk a természet adta lehetőségek előtt és élünk vele. Ezért őszinte a borunk.

Boraink stílusa: fajtajelleget jól megmutató, kissé rusztikus stílus, természetességre törekedve.

Pincészetünk kínálata a környékre jellemző testes vörösborokra épül: a gyümölcsös Portugiesertől a testes cabernet sauvignonig terjed, ezek mellett ízlésvilágunkat hűen tükröző különböző házasítások, cuvée-k alkotják kínálatunkat. Palettánkról nem hiányozhatnak a könnyű rosé és siller borok sem. Borlapunk legfeljebb 6 tételből áll, melyet szívesen mutatunk be pincénknél. Borainkat szakértők rangos helyi és nemzetközi borversenyeken számos arany és ezüst díjazásban részesítették, ezekről bővebben az egyes borok oldalain olvashatsz.

2016-tól foglalkozunk szarvasgomba kereséssel és értékesítéssel. A szarvasgombákat kutyával keressük, szerződéses erdeinkben. Balázs immáron nemcsak borász, hanem vizsgázott szarvasgomba kereső vagy más néven “Fűszervadász”. Saját betanítású kutyával dolgozunk. Borkóstoláskor vendégeinket is megismertetjük a szarvasgomba adta élvezettel, készítünk ételeket, borkorcsolyákat szarvasgombával és sokat beszélgetünk róla. Éttermekkel és séfekkel együtt dolgozva tematikus vacsorákat is szervezünk borra és finom igényes ételekre hangolódva.

Szilvi, Balázs és a lányok

Családi pince, közös eredmények

Igazi családi pincészetként családunk mind a négy tagja kiveszi részét a feladatokból. Balázs, a borász fogja át a szőlő- és pincemunkálatokat, így boraink stílusa is az ő ízlését tükrözi. Szilvi szervezi az rendezvényeket, intézi a foglalásokat és látja el a pincészet körüli marketingfeladatokat. Bár két kis(nagy)lányunk még nem a borra koncentrálnak, az ő feladatuk is elengedhetetlen hiszen segítenek a rendezvények lebonyolításában, valamint ők a vendég-szórakoztatási menedzsereink!

Mindannyian szenvedélyes utazók, gombászok, természetjárók vagyunk, élvezzük és őrizzük a Palkonya nyújtotta természeti kincseket. Nagy elszántsággal veszünk részt minden közösségi programban és igyekszünk segíteni a borvidék fejlődését is. Balázst beválasztották a Villányi Borvidék Eredetvédelmi Bizottságába, melynek felelőssége a fogyasztók elé kerülő villányi borok megfelelő minősítése. Szilvi pedig aktív szerepet vállal a Villányi Bormarketing Műhely tevékenységében, amely a borvidék közösségi marketingstratégiájáért felel, emellett Palkonya Önkormányzat képviselője, az Európa Kulturális Falu mozgalom helyi menedzsere.

Névjegyünk

A borász

Hárságyi Balázs

okleveles borbíráló, a Suze-La-Rousse Boregyetem kihelyezett tagozatán, a Pannon Boregyetemen végzett nemzetközi borászati tanácsadó, sommelier

tel: +36 (30) 8719 719 e-mail: h_balazs@pincehaz.hu

Értékesítés, marketing

Rechnitzer Szilvia

közgazdász (marketing) WSET advanced képesítés angol-magyar diploma

tel: +36 (30) 42 62 958 e-mail: r_szilvia@borviraghaz.hu

És a lányok 🙂

A természetre hangolva

Bioszemlélettel gazdálkodunk, vegyszerek nélkül.

A borkészítés során legfontosabb alapelvünk a természetesség. Ez nem véletlen, hiszen családunk mindennapjaiban, saját életvitelünkben is kiemelt szerepet játszik az organikus táplálkozás: törekszünk arra, hogy csak természetes és vegyszermentes gazdálkodásból, vagy saját termelésből, gyűjtögetésből, horgászatból megszerzett ételeket együnk nap mint nap.

Szőlőinket úgy kezeljük, mint a természet, egy ökoszisztéma szerves részét; ezért a gazdálkodás során semmiféle természetellenes anyagot nem használunk, ehelyett minden hasznos élőlénynek életteret biztosítunk, akik cserébe segítenek fenntartani ültetvényünk természetes egyensúlyát. E célból kőrakásokat alakítottunk ki a gyíkoknak, és odvasfák várják a madarakat. Szőlőink kártevők és betegségek elleni védelmében kerüljük a kívülről történő beavatkozást; ehelyett a növény fejlődésére jótékony hatással lévő, természetes immunerősítő és gyökérfejlesztő szereket, pl. algakivonatot alkalmazunk. Ezen kívül ültetvényeinket kénnel és rézzel kezeljük. A szőlő feldolgozása során és a hordóba kerülés után pedig tartózkodunk a mesterséges adalékanyagok használatától.

Palkonyai dűlőink

A Villányi borvidék szívében

Összesen 2 hektáron gazdálkodunk. Szőlőültetvényeink a palkonyai, mediterrán jellegű Winegarten dűlőn belül a Kerekdomb dűlőn helyezkednek el. Szőlőültetvényeink nagymúltú palkonyai borászcsaládoktól, a Czinzár és Rőder családtól vásároltuk meg. A szőlőket a manapság elvárt korszerű művelési feltételeknek megfelelően újra kellett telepítenünk, így utoljára a 2011-es évjáratú boraink készültek az öreg szőlőtőkék nedűiből. 2012-ben végeztük el az újratelepítést, és ennek keretében új fajtákat vontunk be a szortimentünkbe, köztük a cabernet franc, merlot és kékfrankos fajtákat. A friss telepítések termőre fordulásáig elsősorban a Villányi borvidéken vásárolt szőlőkből készítettük Classicus Eredetvédelemmel ellátott borainkat. Hamarosan várhatjuk az új telepítés első termésének izgalmas borait.