Kerékpártúrák

A bicikli szerencsés ezen a vidéken, hiszen közel vannak egymáshoz a Villány-Siklós Borút falvai, így könnyűszerrel látogathatjuk meg azokat.

 

Fontos figyelembe venni, hogy ma már a biciklizőket is szondáztathatják, így fokozottan figyeljünk erre, valamint a megfelelő felszerelésre. Nagy öröm, hogy bicikli út ma már Villánytól egészen Harkányig biztosított, sajnos Palkonyáról még nem. Biciklit Villányban lehet bérelni, pontos információt és segítséget Tőlünk kérjetek ezügyben! Most néhány kerékpáros-útvonalat mutatunk be.

Palkonya- Villánykövesd-Jakabfalu-Ivánbattyán-Palkonya

kb. 1óra

Palkonya és Villánykövesd között egy szép halas tó mellett haladunk el, és végig a Karasica-patakkal párhuzamosan haladunk. Villánykövesdet elhagyva eljutunk a Fülemüle Csárdához, ahol balra kell fordulni Jakabfalu felé. Jakabfalu egy kis sváb település, ahol érdemes megcsodálni a régi sváb házakat és portákat, valamint egy sváb tájházat a Konrad-házat is. A falun végig tekerve a vége felé egy kis hídon áthaladva egy földes-útra térünk rá, amely elvezet bennünket az ivánbattyáni-tavakhoz. Ivánbattyán egy zsákfalu, ahol igazán szép tavakat alakítottak ki, horgászat és egyéb kikapcsolódás céljából. Érdemes itt egyet fújni, aztán irány vissza Palkonyára a betonos úton.

 

Palkonya-Újpetre-Vokány-Kisharsány-Nagyharsány-Villány-Villánykövesd-Palkonya

Egy nap, 40-45 km
Ezt az útvonalat egy barátom ajánlotta, aki kicsit komolyabban veszi a biciklizést, szóval nem egy hétvégi-tekerő, amilyen én vagyok.

Palkonyától Pécs felé
– Újpetrére érve a faluba lejtőn ereszkedve a lejtő alján elágazik az út, itt térünk Vókány felé dimbes-dombos (néhol elég erős emelkedőkkel tarkítot úton elhagyjuk a települést.
– Siklós felé egy hosszú és közepes emelkedővel kell átmásznunk a gerincen, közel 100 méter szintemelkedést leküzdve, már élvezhetjük is a lejtők szépségét (nem kell tekerni),
– az utat követve egy T elágazáshoz érve, balra
– Nagytótfalú felé kell menni (a településen szép a tájház található, ha éppen nyitva van) továbbhaladva Kisharsányra érünk. Innen
– északkelet felé (Palkonya irányába) megy egy betonút a szőlőbe. 1,5-2 km után keletre (jobbra) megy egy új beton út két oldalán 4-5 éves szőlővel ezen az úton el lehet menni egészen.
– Nagyharsányig, érdemes megnézni az 1500-as években épült református templomot.
– Nagyharsányból vagy betonon lehet menni közúton és akkor meg lehet nézni a szoborparkot, vagy vissza a szőlő felé és kék turistaúton át a völgybe haladva földes úton (Csillag-völgyön keresztül).
– Villányba a pincéken kívül érdemes megnézni a geológiai tanösvényt is, ez a vasútállomás után ha Villánykövesd felé megyünk a sorompó előtt délre kis köves úton kell felmenni az éles kanyarból vissza a hegyre.
– Itt kezdődik és nagyon érdekes. Be lehet menni az egykori kőbányába, ahol nagyon szép, ammonitiszeket lehet látni a kőzetrétegbe ágyazódva. Innen már fakultatív a program.

Bővebb leírást a www.vandorok.hu weboldalon olvashattok (a webcímre kattintva)!